Karttamerkkilenkkeilyn etätehtävä

Tämän liikuntatehtävän tarkoituksena on oppia tunnistamaan yleisimpiä karttamerkkejä ja etsiä niitä vastaavia kohteita lähiluonnosta. Lisäksi harjoite toimii kestävysharjoituksena, jonka oppilas saa suorittaa juosten, hölkäten tai reippaasti kävellen. Tehtävässä oppilaat tutustuvat lähiympäristöön, harjaannuttavat liikkumis- ja tasapainotaitojaan luonnossa liikkuessa sekä oppivat kehittämään kestävyyttään (POPS, T1, T3 ja T5).

Tehtävän ohjeet: Neljäntenä etätehtävänä on karttamerkkilenkkeily. Ennen liikuntatunnin alkua opettaja lähettää oppilaille Wilma/Helmi-viestin liikuntatunnista. Opettaja tarkistaa tunnin alussa paikallaolijat ja ohjeistaa oppilaat sovitun järjestelmän kautta, kuten O365 Teamsin tai Google Classroomin kautta. Lenkkeily suoritetaan liikuntatunnin aikana ja jokaisen oppilaan tulee ilmoittautua takaisin sovittuun järjestelmään liikuntatunnin lopussa. Tehtävässä oppilas etsii lähiluonnostaan karttamerkkikohteita haluamassaan järjestyksessä. Kaikkia karttamerkkikohteita ei tarvitse löytää, vaan oppilas etsii niin monta merkkiä, kuin ehtii liikuntatunnin aikana. Liitteenä on karttamerkkimoniste, josta oppilaat ottavat kuvan kännykällään tai tulostavat sen itselleen mukaan lenkkiä varten. Kun oppilas löytää sopivan karttamerkkikohteen, hän ottaa kuvan itsestään ja luontokohteesta (esimerkiksi kivi ja oppilas). Näin opettaja pystyy varmistamaan, että oppilas on itse ollut kyseisessä kohteessa. Oppilas palauttaa ottamansa kuvat Teamsin tai Google Classroomin kautta. Tehtävä tulee palauttaa saman päivän aikana, kun liikuntatunti on ollut. Kun palautusaika on hieman pidempi, pystytään mahdolliset järjestelmien tekniset ongelmat ottamaan paremmin huomioimaan.

Tehtävän ohjeistuksen lisäksi opettajan on hyvä muistuttaa seuraavista asioista:

  • Siirtyminen metsään ja liikkuminen metsässä on tehtävä turvallisesti. Oppilaita on hyvä muistuttaa noudattamaan liikennesääntöjä.
  • Oppilaita on hyvä muistuttaa ottamaan tarvittavat lääkkeet mukaan, esimerkiksi astmalääkkeen. Jos lenkin aikana tulee lenkkiin kuulumattomia tuntemuksia, kuten rintakipua tai hengenahdistusta, tulee lenkki keskeyttää välittömästi.
  • Jos oppilas eksyy lenkin aikana, kannattaa katsoa näkyykö tai kuuluuko maastossa tuttua maamerkkiä, kuten autotietä, sähkömastoa, vesitornia jne. Oppilas voi myös pyrkiä palaamaan takaisin samaa reittiä pitkin tai hyödyntää jotain kännykästään löytyvää sovellusta kotiin löytämiseksi (Google Maps, Polar Beat). Tarvittaessa oppilas on yhteydessä opettajaan tai muuhun aikuiseen.

Alla on linkit oppilaan ohjeisiin, Wilma/Helmi-viestiin oppilaille ja karttamerkkimonisteeseen

Leave a reply

error: Kopioiminen kielletty! No copying!